Op weg naar circulaire gebouwen

Het C2C Café organiseert jaarlijks een aantal seminars om professionals samen te brengen en te informeren over actuele duurzaamheidsthema’s in de bouwsector. Vorige maand vond in het Klokgebouw in Eindhoven het seminar plaats met als onderwerp: Cradle to Cradle, Circulaire gebouwen en Materiaal Paspoorten. Onze collega’s Hein van Tuijl (EPEA – part of Drees & Sommer) en Michael Moradiellos del Molino (Drees & Sommer België) praatten tijdens de bijeenkomst de aanwezigen bij over het onderwerp.

Positieve impact op de wereld

De duurzame en innovatieve diensten van partners EPEA en Drees & Sommer bereiken steeds vaker de vastgoedmarkt. EPEA is de grondleggende organisatie achter het Cradle to Cradle® concept. EPEA werkt aan het realiseren van producten, gebouwen en diensten die positieve impact realiseren op mens en omgeving. Daarnaast leidt EPEA enkele internationale ontwikkelingen van tools en toepassingsmethodes die de transitie naar een circulaire economie op basis van Cradle to Cradle® principes versnellen. Samen met Drees & Sommer ligt de focus op het ontwikkelen van producten en tools om tot een circulaire bouwwereld te komen.

Circulaire gebouwen

Hein en Michael informeerde de deelnemers van het seminar over ontwikkelde instrumenten waaronder het Materialen Paspoort en de Building Material Scout (BMS). Deze instrumenten leiden naar C2C gecertificeerde materialen en producten die kunnen worden ingezet tijdens (nieuw)bouw en renovatie. In het Europese project Buildings As Material Banks (BAMB) heeft EPEA het Materialen Paspoort getest op meer dan 400 producten.

WTC Brussel

De transformatie van het WTC in Brussel naar een circulair gebouw is hiervan een sprekend voorbeeld. De vraag naar gedigitaliseerde data voor gebouweigenaren groeit. Brussel loopt voorop met het ZIN-project, de herontwikkeling van het World Trade Centre 1 en 2 met een totale oppervlakte van 110 000 m². ZIN wordt volledig geïntegreerd in het stedelijke ecosysteem en zal openstaan voor de stad. Het is een zeer innovatief project, zowel qua architectuur als qua duurzaamheid. Met name op het vlak van (bijna) energieneutraliteit en circulariteit.

C2C café

Steeds meer partijen dragen hun steentje bij aan een circulaire economie. Hierdoor zijn waardevolle collectieve initiatieven ontstaan. HetCradle to Cradle Café is één van die initiatieven, een samenwerkingsverband van Ahrend, Mosa, QbiQ en Tarkett die hun producten ontwikkelen volgens de C2C principes en het gedachtengoed verder willen verspreiden.

Onze markt is op zoek naar oplossingen voor de realisatie van een circulair bebouwde omgeving. De synergie tussen EPEA en Drees en Sommer is daarbij veelbelovend waarbij we hard werken aan concrete oplossingen voor onze opdrachtgevers. Gebouwen die positief bijdragen aan het milieu en onze gezondheid is immers een collectief belang.

 

Meer informatie:

Contact EPEA Nederland 

  • Hein van Tuijl (Managing Director)

Contact Drees & Sommer 

Cradle to Cradle café